Nieuwjaarsbrief 2021

2020 was voor mij het jaar van ‘het niet meer weten’: niet meer weten wat te doen om goed te doen (en oh ja wat wil ik dat soms nog te vaak), niet meer weten of ik mijn job zal kunnen uitoefenen én op welke manier, niet meer weten hoe verbinding te houden wanneer je niet meer dicht bij mensen mag komen. In die ruimte van het ‘niet weten’, voelde ik me kwetsbaar. Tegelijkertijd gaf het mogelijkheden voor iets nieuws. Zonder het te romantiseren, want eerlijk: het was bij momenten stresserend.

“Nieuwjaarsbrief 2021” verder lezen

Grenzen stellen (deel 2)

Chagrijnig, irritaties, een korte en bitsige reactie. Het zijn enkele signalen dat ik een grens overschreden heb. Ik overschrijd mijn grenzen bijvoorbeeld wanneer ik systematisch te veel werk en mijn hoofd geen rust gun. Op die momenten rijden mijn gedachten rondjes aan een hoog toerental. De pauzeknop vind ik niet meer.

Anderen overschrijden soms ook mijn grenzen bijvoorbeeld wanneer iemand me verwijten maakt en boos uithaalt. Ik kan hierdoor meegezogen worden en schuld, teleurstelling of kwaadheid ervaren. Ik raak opgedraaid en weet met mezelf geen blijf meer.

Wanneer ik wil zorg dragen voor mezelf, heb ik gezonde persoonlijke grenzen nodig. Ik ervaar mijn grenzen op heel verschillende wijze: soms vasthoudend en rigide, soms los en doorlaatbaar. Wat zijn nu gezonde persoonlijke grenzen?

“Grenzen stellen (deel 2)” verder lezen

Grenzen stellen (deel 1)

Ambiguïteit is het woord dat ik op de afgelopen weken kleef: dankbaarheid én gemis. Veel tijd én weinig tijd. Verbinding én afstand. Rouwen én vieren. Verwarring én helderheid. Naast onthaasting was het een extra uitdaging om dichtbij mezelf te blijven, af te bakenen en grenzen aan te geven. Wil je graag lezen welke persoonlijke grenzen ik tegenkwam en hoe ik omging met het verlies van grenzen?

“Grenzen stellen (deel 1)” verder lezen

Loopbaanbegeleider en psychotherapeut- te Gent

Welkom op mijn website en in het bijzonder op deze blog.

Hier wil ik graag mijn passies delen: emotionele intelligentie, relaties, verbindende communicatie, psychotherapie en loopbaanbegeleiding. Ik schrijf vanuit mijn ervaring in mijn coachingspraktijk, vanuit de inzichten die ik opdoe in de boeken, artikels en blogs die ik lees. En vooral: vanuit wat mijn relaties met anderen me leren en wat het leven me brengt.

“Loopbaanbegeleider en psychotherapeut- te Gent” verder lezen