Zit je vast in je loopbaan? Ga voor ‘small wins’!

Regelmatig hoor ik klanten zeggen: “Ik zit vast. Ik heb al zoveel nagedacht over mijn werksituatie en ik weet niet meer wat ik moet doen.” Het doel dat ze willen bereiken, lijkt op de top te liggen van een grote en onoverkomelijke berg.

Prof. Herminia Ibarra pleit in haar boek ‘Working Identity: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career‘ (2003) dat mensen die hun loopbaan in beweging willen krijgen, actief gaan experimenteren met nieuwe professionele activiteiten. Door iets op een andere manier aan te pakken, leren we onszelf op een andere manier bekijken. Misschien durfde je bijvoorbeeld nog niet met je baas te praten over een loonsverhoging omdat je de overtuiging hebt dat hij/zij je niet goed genoeg vindt. De overtuiging dat je niet voldoet, blokkeert je.

Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen

Stel je nu eens voor dat je toch het gesprek zou aangaan en het risico zou nemen om een ‘nee’ te krijgen. Volgens het principe van deze beroemde leuze: een ‘nee’ heb je, maar een ‘ja’ kan je krijgen, zet je jezelf in gesprek met je baas. Je hoeft je niet te laten bepalen door je overtuigingen en zal merken: “Hé, ik ben assertiever dan ik dacht.” Door het gesprek met je baas besef je bijvoorbeeld dat je eerst nog enkele taken efficiënter moet kunnen afhandelen voor hij jou een loonsverhoging kan geven. Ook al krijg je dus een ‘neen’, je krijgt tegelijkertijd nieuwe waardevolle info die je wel naar je doel kan leiden.

Kleine veranderingen proberen, geeft zuurstof

Introspectie is interessant volgens prof. Ibarra om sterktes te ontdekken, te onderzoeken wat je wilt blijven doen en te zien wat zuurstof geeft. Om verandering teweeg te brengen in je loopbaan moedigt ze eerder aan om nieuwe dingen uit te proberen op een doordachte wijze.

“Use a strategy of small wins, in which incremental gains lead you to more profound changes in the basic assumptions that define your work and life. Accept the crooked path” (Herminia Ibarra)

Wat prof. Ibarra schrijft, sluit mooi aan bij de manier waarop ik met mijn klanten op weg ga: actiegericht en perspectiefgericht. Ik nodig je uit om actief te experimenteren met kleine stappen in de richting van jouw doelen. Dit experimenteren kan zowel intern op je werk, als extern. Intern experimenteren kan onder andere zijn:

  • je uurrooster wijzigen
  • taken ruilen met je collega
  • je bureau verplaatsen en bij het raam zetten
  • een gesprek hebben met je baas over je loon

Tijdens de loopbaanbegeleiding ga ik met jou intern jobcraften om zicht te krijgen welke ‘small wins‘ jou kunnen vooruit helpen. Je kan ook nieuwe dingen uitproberen buiten je job door je bestaande werk te combineren met vrijwilligerswerk, een stage, een opleiding of een bijberoep op te richten.

Wil ook jij zoeken naar die ‘small wins’ om beweging te brengen in je loopbaanvraag? Of toch liever meteen grote stappen met bijvoorbeeld een volledige heroriëntatie van je loopbaan met externe jobcrafting? Uiteraard kunnen wij daar ook bij helpen.

 

Boek hier je afspraak voor loopbaanbegeleiding in Gent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.